2011-05-18

Raparperi - Rhubarb

Uuden kotimme takapihalla kasvaa iloksemme entisen omistajan istuttamana raparperia. Raparperi on jo lapsuudestani saakka ollut yksi keväisistä lempiherkuistani. Kotona söimme keväisin raparperisoppaa ja äitini teki usein raparperipiirasta. Päädyin itse kokeilemaan työkaverilta saamaani raparperipiirakan ohjetta, jossa raparperi antaa kivasti kirpsakuutta, mutta päälle paistamisen loppupuolella kaadettu runsas tosca-kerros tuo kivan makeuden piirakalle. Kyytipojaksi vielä Valion pehmeää vaniljakastiketta, niin nam, taas on kilojen hallinta koetuksella.

Niin ja tuomet, ne kukkivat jo kauniisti, enkä malttanut olla muutama päivä sitten poimimatta lenkkipolun varrelta pieniä oksia lasipulloihin koristeeksi. Kun tänään ajelin töistä kotiin, huomasin ajattelevani itsekseni, että onpas täällä meidän suunnalla jo kovin kesäistä. Puut ja nurmet vihertävät ja kukkasia on kaikkialla. Kun uutisista vielä kuulin, että viikonlopuksi on luvattu taas lämpenevää, niin väkisinkin pisti hymyilyttämään ;-)

Mukavaa loppuviikkoa!

We have some rhubarb growing in our backyard. Rhubarb has always been one of my spring time favorites to eat. When I was a child my mom used to make rhubarb soup and rhubarb pies. I myself ended up trying a recipe one of my co-workers gave to me. In this recipe rhubarb gives a bit of tartness, but when you spread a thick tosca-layer on top of the pie at the end of baking, it gives the pie a nice sweet taste. And when you have some Old time vanilla sauce with the pie, then yum, once again you are in trouble with your weight controlling.

And bird cherries, they are already blooming. The other day I just had to pick some small branches on my way to home from my favorite jogging trail. When I was driving home from work today I couldn't help thinking how summery our hometown already looks. Trees and lawns are so green already and I could see flowers blooming everywhere. And when I heard from the news that the temperature will warm up again for the weekend I couldn't but smile ;-)

Have a nice rest of the week everyone!

18 kommenttia:

liinu kirjoitti...

Nyt herahti kyllä vesi kielelle, omaa raparperia saan odotella vielä jonkin aikaa. Raparperipiirakka on kyllä alkukesän ehdoton ykkönen, peittoaa mansikatkin mennen tullen!

Yaelian kirjoitti...

Raparperi on ihanaa,etenkin juuri piirakassa.Täällä taisi raparperikausi juuri loppua...

Signe kirjoitti...

Such amazing images you are sharing with us today! And your rhubarb pie looks yummy :)

Sari kirjoitti...

Moi Liinu, toivottavasti jo pääset sinäkin pian leipomaan raparperipiirakkaa ;-) Se on kyllä ehdottomasti yksi kevään/alkukesän herkuista ja viehättää minua kirpeydellään.

Moi Yaelian, siellä on niin toisin, kun raparperikausikin jo lopussa. Raparperipiirakka on hyvää, mutta minä kyllä tykkään ihan vanhan ajan raparperisopastakin, päälle vielä vähän kermavaahtoa, niin avot!

Hi Signe and thanks for you comment. Rhubarb is one of my spring time faves and I really like rhubarb pies. They are so yummy!

Lisay kirjoitti...

Mita!Yaelian kirjoitti,etta taalla raparperit loppu,enka ole nahnyt kaupassa myytavan yhtaan raparperia...
Joskus olen ostanut ja herkutellut piirakalla tai sopalla.
Pitaiskohan kayda nappaamassa taloyhtiomme kukkivista puista vahan oksia pulloon,kun on niin kivannakoiset oksat sinulla pulloissa!
Taalla puut nyt myos ihanasti vaaleanpunaisissa,liloissa ja sinisissa kukissa...

Anonyymi kirjoitti...

Raparperi on ihanaa, mä oon niin riippuvainen siitä, että kun mummula Pirkanmaalla laitettiin myyntiin, pyysin pari juurakon palaa tänne meidän kotipihaan, että saisin herkkua jatkossakin. Ja arvaas mitä, me asutaan KERROSTALOSSA. Hyvin on lähteny kasvamaan eikä naapurit oo valittanu puskista. -K-

La Petite Princesse kirjoitti...

Tuomen tuoksu on aivan huumaava alkukesän illassa..

Esmeralda kirjoitti...

On kyllä hauska sattuma, niin samoissa puuhissa oltu. :) Sun raparperipiirakka näyttää kovin herkulliselle. Täytyykin kokeilla tässä kesän aikana useita erilaisia versioita.

Sari kirjoitti...

Hei Lisay, aika hassua, ettei raparperia ole sinun silmiisi siellä sattunut, mutta ehkä nyt sitten osaat niitä silmäillä tarkemmin... ;-) Ja eikun vaan kukkasia pulloon ja koristeeksi kotiin ;-) Ai jai, kuulostaa ihanalta, kun siellä puut kukkivat kaikissa väreissä. Meidänkin naapurilla on niin kauniin vaaleanpunaisessa sävyssä kukkiva puu, vaan en saa päähäni mikä se on. Pitäisi kait mennä rohkeasti kysymään...

Hei Anonyymi K. No sulla on kyl selvästi raparperihimo aika korkealla, jos ihan sinne kerrostalon pihaankin olet sitä istuttanut ;-) Mut siis aivan ihana juttu, että se on ollut mahdollista!

La Petite Princesse, älä muuta sano. Tässä yksi ilta ihmettelin kävelylenkillä, että mikä on tämä vieno tuoksu ja sitten kun silmäilin tarkemmin ympärilleni, niin tuomethan ne kukkivat niin kauniisti.

Hei Esmeralda. Ihan samaa nauroin. Ja vielä ne tuomenkukatkin samoissa kuvissa. Aika hauska sattuma ;-) Mutta siis, raparperin ja tuomen kukkasten aikaa tässä elellään siellä sun täällä, joten ihmekös tuo...

Tuija N. kirjoitti...

Viikonlopun listalla mullakin: raparperipiirakan leipominen (ps. mulla on yks ohje, jossa piirakkaan laitetaan kookosmaitoa, se on musta aivan ihanaa. Haluatko ohjeen?)

Ja tosiaan, mäkin huomasin muutama päivä taaksepäin, että jestas, tuometkin ovat ihan kukassa... ja voikukat :) Miten kesä joka vuosi tulla tupsahtaa niin nopeasti ja yllättäen? Tänä aamulla oli ihana kesän tuoksu, kun yöllä oli vähän sadellut ja ilma oli tosi raikas.

Sari kirjoitti...

Moi Tuija N. Ja juu, haluan ehdottomasti tuon ohjeen!!!

Mä en oikeasti voinut edes kuvitella, että kesä yllättäisi tulollaan jo näin varhain! Aivan ihanaa! Kesältä tuoksuu täälläkin ja kaikkialla kukkii kukkasia :-)

Anne-Marie kirjoitti...

Ensin arvelin ettei meillä raparperi ole vielä kasvanut tarpeeksi,mutta huomasinkin että sateet ovat tehneet tehtävänsä ja pian päästään torttuja tekemään ;-)

Mukavaa viikonlopun jatkoa!!!!

jori kirjoitti...

Täällähän on niin herkullista että taidan asettua taloksi. Tupsahdin jostain blogista suoraan herkkupöytääsi ja täällähän on hurmaavaa

Sari kirjoitti...

Hei Anne-Marie. Minäkin raahasin vielä vanhemmiltani vinon pinon raparperinvarsia ja ajattelin tehdä tänään vielä raparperisoppaa ;-) Mukavaa viikon alkua!

Hei Jori ja kiitos kivasta kommentistasi. Mukavaa kuulla, että halusit asettua taloksi ;-) Ja tule ihmeessä toistekin kyläilemään, tänne ovat kaikki vierailijat tervetulleita!

tinajo kirjoitti...

Hey - you have beautiful pics here, I´ll come back! :-)

Sari kirjoitti...

Hey you Tinajo and thanks for visiting. It's also very nice to hear I may see you here again ;-) Have a nice week!

Riikka kirjoitti...

Voi miten ihania kuvia ja kivoja kertomuksia arjen askareista! Tulen vierailulle vastakin :)

Sari kirjoitti...

Hei Riikka ja kiitos kommentistasi. Ja kiva, jos tulet pistäytymään täällä toistekin ;-)