2009-07-23

Makoisat marjat - All the yummy berries

Suomen kesään kuuluvat myös makoisat marjat. Ja ne kuuluvat myös meidän kesäämme, hyvin vahvasti. Mikäs sen riemuisampaa pienelle lapselle, kun poimia marjoja ihan itse, omin käsin, mahdollisesti vielä ihan ikiomaan, pieneen marjakoriin.

All the yummy berries are an important part of finnish summer. And they also belong to our summer traditions, especially picking all the fresh berries, either from the forests around us (it is okay to pick berries from any forest anytime) or strawberry fields etc. And you can imagine how special this is to a little child when she /he is able to pick berries by her/himself.

Nämä marjat ovat tosin ukin keräämiä, suomuuraimia, lakkoja tai miksi näitä nyt kukakin haluaa kutsuakaan. Mutta pikkuneitimme sai tehtäväkseen putsata näitä soiden helmiä.

These berries are picked by grandpa. These are cloudberries, very special and nowadays quite hard to find berries that grow on swamp areas only. Our little one had a special task. She was the one who cleaned these berries and put them to this a little bit sugary bowl.

Tässä neiti suorittamassa puhdistushommeleita.

Here she is finishing her task.

Mummin mansikkapellolta on nyt jo alkanut löytymään mansikkasatoa ja joka aamu käymme tarkistamassa, mitä sieltä vihreiden lehtien alta paljastuukaan.

Grandma's strawberry fields are now filled with red and delicious strawberries and we go there every morning to check out the latest arrivals.

Pieneen koriin pienet kädet marjoja poimia saavat.

To this little basket made just for those little hands she can pick all her strawberries.

Monen monta tällaista mansikkaihanuutta onkin jo tänä kesänä massuihimme sujahtanut.

And quite many of these strawberry delights we have filled our tummies with.

Vaan yksi makoisimmista kesän marjoista on silti tässä. Metsämansikat, jotka hyvin omasta lapsuudestakin muistan. Mummilassa näitä oli kesäisin valtavat määrät ja serkkujen kanssa kilpaa niitä heinänkorsiin keräsimme. Tänä kesänä on metsämansikoita ollut todella paljon ja nyt sitten keräämme näitä kilpaa tyttären kanssa. Ja kyllä maistuvat nämä pienet, punaiset pallurat.

But one of the most delicious berries is this. Wild strawberry which grows in the forests and often times on the shoulders of all those quiet country roads. I can still remember how we used to pick these with my cousins at my grandparents farm when we were just kids. We put them to those hay straws and everyone wanted to have more than others. Now I collect these sweet little things with my daughter and enjoy every single one of them.

Mutta kyllä suurimman nautinnon näistä saa tietty lapset. Makoisat metsämansikat hukkuivat kyllä heinänkorsista alta aikayksikön. Ja mikäs siinä, sehän on tarkoituskin. Nauttia kesän maistuvista marjoista täysin rinnoin!

But who enjoyed these berries the most is her. All the yummy wild strawberries were gone in a second! And that is the idea, isn't it? To enjoy all the yummy berries of the short northern summer as much as we can!

Marjaisaa kesän jatkoa teille kaikille!

Have a very berry summer everyone!Sari

12 kommenttia:

Vekarus kirjoitti...

Sitä samaa teille!

Tuija kirjoitti...

Marjanpoimimispuuhissa täälläkin päin, kun vain ehtisi jossain välissä poimia. Olette löytänyt ihanan paljon ahomansikoita, meidän pihalta löytyi vain noin 10 marjaa, tosin enemmän kuin viime vuonna, joten toivoa saattaa, että kasvustot leviävät. Mitenköhän saisi tehtyä niille otolliset kasvuolosuhteet?

Sari kirjoitti...

Moi Vekarus ja kiitos kommentistasi. Joko on marjoja poimittu?

Moi Tuija. Juu, itselläkin olisi tarkoitus poimia mustikoita ja mansikoita anopille sekä isoäidille. Mustikkaa ainakin näyttää tulleen kohtalaisesti täällä Keski-Suomessa. Metsämansikat on kyllä makoisia, täällä on tienpientareet niitä punaisenaan. Toivottavasti teilläkin kasvustot leviäisivät ja mansikkaa olisi ensi vuonna enemmän.

sariw kirjoitti...

Mansikoita on kyllä syöty : ) Ja mustikatkin alkaa olla jo kypsiä... kyllä kesällä on ihanaa !
Makoisaa kesän jatkoa sinullekin !

Suzhouren kirjoitti...

Harmi ettei täällä pohjoisessa metsämansikat kasva. Viime kesänä onneksi lomailimme mansikkaseudulla ja päästiin prinsessan kanssa niitä heinänkorsiin pujottelemaan.

Elsa kirjoitti...

Kiva marjapostaus! Mansikat ovat yksi ehdoton kesäsuosikkini, niitä tulee syötyä vähintään litra päivittäin. Ihan sellaisenaan. Taidankin lähteä heti päivän mansikkaostoksille ;)

Jutta kirjoitti...

Meidän mummolassa Etelä-Pohjanmaalla ne ovat valokkeja, meillä hilloja.

Voi metsämansikoita, joskus lapsuudessa olen niitä viimeksi nähnyt. Olivat ihanan makeita. Mihinkähän ne ovat kadonneet, kun niitä ei enää täälläpäin näy.

Sari kirjoitti...

Moi Sariw. Mustikoita olisi tarkoitus mennä itsekin keräämään jossain vaiheessa. Kypsiä näyttävät jo olevan. Ja punaisia viinimarjojakin olen jo kokeillut, ne ovat hiukan kirpakoita vielä, mutta ai jai kun maistuvat hyviltä!

Suzhouren. Ei täälläkään seudulla ole yleensä ollut metsämansikoita näin runsaasti. Niinpä olemme keränneet metsamansikoita niin usein kuin mahdollista.

Elsa. Mansikat on makoisia ja ovat minunkin suosikkejani. Täällä Suomessa kun ovat niin ihanan makoisia ja imeliä. Yhdysvalloissa mansikat ovat jättikokoisia, mutta usein jäävät suomalaisia serkkujaan huomattavaksi mauttomammiksi.

Jutta. En ole koskaan kuullutkaan sanaa valokki, hillasta olen kyllä kuullut.

Metsämansikat olivat omassa lapsuudessa yksi paras kesäherkku! Ja niitä kilpaa tosiaan keräiltiin. Ehkä niitä löytyy sinunkin asuinseudultasi, kun oikein tarkkaan rupeat hiljaisian maalaismaisemien tienvarsia tutkailemaan... ;-)

RouvaHoo kirjoitti...

Eikö ole ihana antaa lapselle samoja kesämuistoja mitä on itsellä omasta lapsuudestaan.
Vaikka meidän Suomi loma olikin itselleni erilainen kuin miksi sen olin ajatellut, niin seuratessani 4,5 vuotiaani riemua metsän ihmeitä ihastellessaan, se ei sitten lopulta haitannut niin vaikkei omat toiveet toteutuneetkaan.
Mukavaa viikonloppua sinnekin!
heljä

Sari kirjoitti...

RouvaHoo. Kyllähän se hassulta tuntuu, kun huomaa oman lapsen saavan riemua samoista asioista, joista itsekin sai iloa lapsena. Loma on sujunut kivasti, vaikka isän palattua takaisin Teksasiin olo tuntuukin vähän tyhjältä ja ikävöin jo takaisin kotiin. Mutta lapsi nauttii kyllä Suomi-lomastaan kovasti! Toivottavasti teidänkin loma sujui kuitenkin hyvin, vaikkei ehkä sujunutkaan ihan odottamallasi tavalla :-(

Lisay kirjoitti...

Sari,haluan antaa saamani tunnustuksen vuorostani sinulle.
Olen nauttinut lukea blogissasi Suomen lomanne tunnelmia.Olet osannut kertoa niin elavasti hetkista,ehka pienista ,mutta meille ulkosuomalaisille niin tarkeista. Samanlaista lomaa toivon meillekin elokuussa!!!
Kayhan nappaamassa tunnustus blogiisi.

Sari kirjoitti...

Hei Lisay ja kiitos sinulle kommentista ja ilahduttavasta tunnustuksesta! Otan sen ilolla vastaan! Ja oikein antoisaa Suoni-lomaa myös sinulle elokuussa! Nauttikaa!