2010-09-01

Säilöntää - Preserving

Viime päivät ovat menneet marjoja ja (vähäisiä) sieniä säilöessä.

These last couple of days we have spent preserving berries and mushrooms.

Kantarellit ovat mieheni herkkua, mutta aika niukasti niitä nyt löytyi vakkaripaikoista. Ja arvatkaapa olimmeko kateudesta vihreinä, kun seurasimme metsän siimeksistä kävelevää vanhempaa pariskuntaa, joiden iso kori oli täpöten täynnä näitä kullankeltaisia syksyn herkkuja.

These chanterelle mushrooms are my husbands favorites, but we didn't so many of them from the usual places (these mushrooms always grow in the same place). And we were green with jealousness when we saw one older couple walking from the deep forest carrying a large basket filled with these golden yellow fall season goodies.

Vanhemmillani kasvaa kymmeniä mustaviinimarjapensaita, joista olemme viime päivinä keränneet sankotolkulla marjoja. Osan halusin säilöä pakastimeen, sillä syömme mustaherukoita suoraan sellaisenaan ja lisäksi käytän niitä leivonnassa. Arvatkaas onko ihanaa, kun tietää, että ensi talvena saa kaivaa pakastimesta kaikkia näitä maistuvia marjoja, joista esim. punaherukkaa, mustaherukkaa, puolukkaa tai hillaa ei ole ollut saatavilla Teksasissa asuessamme.

My parents have dozens of black currant bushes and we have collected many buckets of them during these past couple of days. Some of them I wanted to put in the freeze, since we like to eat them just like this and I also use them in baking. You can only guess how happy I am to have all these berries to store for the winter. Some of these, like black and red currants, cloudberries or cowberries were not even available in Texas.

Äitini keitti kuitenkin suurimmasta osasta marjoja maistuvaa mustaviinimarjamehua, jota varmasti mekin tulemme talven aikana juomaan litratolkulla. On se vaan melkoisen mieletöntä, miten Suomessa voi kerätä marjat ja saada mehuainekset omista marjapensaista. Ei tarvitse aina olla kaikkea ostamassa kaupasta.

My mom made black currant juice concentrate from most of those berries, and I am sure that we are also going to drink a lot of this in the following months. It is so wonderful how so many families here in Finland are able to collect juice ingredients from their own berry bushes. One doesn't always have to go to store to buy stuff.

6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kantarellit ovat niin ihania.Olispa täälläkin mustaherukoita:joskus kyllä löytyy hurjan kalliita punaherukoita,ja hilloakin löytyy,ja pakasteena joskus,muttei kuten Suomessa.

lumiomena kirjoitti...

Teitä onnellisia, kun olette löytäneet kanttarelleja. Me emme vielä ainuttakaan. Toivottavasti myöhemmin syksyllä tulisi suppilovahveroita.

Ihanaa alkanutta syyskuuta!

Johanna kirjoitti...

Kylläpäs on upeat kanttarellit! Vesi on kielellä. Sillä pariskunnalla taisi olla kanttarellipaikat tiedossaan. Viinimarjamehua olen onnistunut joskus löytää kaupoista ja yhdessä kaupassa oli ihan pisarankokoisia punaviinimarjoja, paunahinta yli 10 dollaria...

Anne-Marie kirjoitti...

Löytäisipä kanttarelleja!!
vaikka ovat vain minun herkkuani meillä,mutta joka vuosi pitää saada ainakin kerran ;-)

Heidi - Suklaamarenki kirjoitti...

Syksyn parhaita puolia on kun kaikki alkaa kypsyä ja saadaan satoa josta voi talvella nauttia :)

Sari kirjoitti...

Moi Yaelian. Vähäinen oli sienisaaliimme, mutta ehkä niitä pilkahtelee pian lisää tuolta sammalen uumenista ;-) Siis hei joo, kyllähän Teksasistakin löytyi noita hillottuja ja teollisen makuisia marjoja, muttei tuoreina mistään. Nyt onkin sitten tilanne aivan toinen ja olemme kyllä popsineet viinimarjoja hurjia määriä. Jopa 6-vee tytärkin tykkää viinimarjoista, etenkin punaisista ja yllättävää on, että neiti tykkää myös karviaisista. Tyrninmarjat sylkäisi kyllä samantien suustaan... ;-)

Hei Lumiomena. Kyllä toi meidänkin kantarellisaalis oli aikas onneton. Mutta jospa niitä vielä jostain löytyisi.

Moi Johanna. Mä kans veikkaan, että vanhalla parilla oli kyllä vakkaripaikat, mistä saivat hirmuisen sienisaaliinta.

Mä en koskaan onnistunut löytämään mistään kaupasta viinimarjoja, mutta kyl mä talvisin manasin usein mm. puutarhavadelmien, pensasmustikoiden ja karhunvatukoiden hintaa, jotka oli 5-8 taalaa rasia jopa Costcollakin, joka nyt kuitenkin myy tuotteita tukkuhinnalla. Ja meillä kun syötiin marjoja sielläkin ihan jatkuvasti, niin kyllä sitä rahaa kului niihin aika tavalla.

Anne-Marie. Meillä miehellä on vakkaripaikat, josta aina löytää kantarelleja, niinkuin nytkin, mutta kuulema ihan liian vähän... On melkoinen herkkusuu ja olisi kai toivonut löytävänsä isonkin korillisen.

Heidi, älä muuta sano! Tää on kyllä syksyssä ihan parasta ja etenkin, kun en ole päässyt tästä kaikesta säilömisestä nauttimaan vuosiin! Ihan unohtunut koko homma... ;-)