2016-11-15

Christmas themed baking



Have you already started Christmas themed baking? I made my first set of Christmas tarts last week.
These are a bit like english mince pies but these finnish tarts are made with fillo dough and fruit jam.

And I already made some more of them yesterday since I invited my neighbour to have coffee
with me and promised to bake some tarts too... ;-)

--

Joko te olette aloitelleet joululeivonnan kodeissanne? Minä leivoin jo ensimmäiset joulutortut
viime viikolla. Ja eilen paistelin jo lisää torttuja, kun tuli pyydettyä naapurin rouvakin
joulutortulle ja kaffeelle.. ;-)




What kind of filling you use in these? I prefer cinnamon apple jam and use it instead of 
that traditional plum jam nowadays. I also noticed when visiting our local grocery store
that they have a new product  - cranberry-cherry jam available.

I wonder how that would taste in these?

--

Millaista hilloa käytätte joulutortuissa täytteenä? Minä käytän nykyään omenakanelihilloa
sen perinteisen luumuhillon sijaan. Huomasin muuten lähikaupassa käydessäni, että nyt
on tullut myyntiin myös karpalo-kirsikkahilloa.

Miltähän lie se maistuisi joulutorttujen täytteenä?


Sari

4 kommenttia:

Jonna H. kirjoitti...

Ostin juuri eilen kaupasta torttutaikinaa ja kokeiluun uutta puolukka-kirsikka -hilloa, joten varmaan tällä viikolla on pyöräytettävä ekat joulutortut täälläkin. :)

Sari kirjoitti...

Moi Jonna. Aa, sä siis ostit tuota uutuushilloa. Laitahan kommenttia/viestiä jossain kohtaa, että miltä se maistui joulutorttujen täytteenä ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Those treats look amazing. Would love to know how you make them. I think that some raspberry preserves would be delicious in the center. Linda

Sari kirjoitti...

Thanks Linda, these are actually super easy to make. You just need fillo dough, some jam that you like, one egg and that's it. All you need to do is to cut the dough in certain way, fold it and put the jam on top, add some egg on top and bake them in the oven for about fifteen minutes or until golden.

Here is a link where you can see some images of how to fold the dough. The text parts are in finnish, but go through the photos and you get the idea.

http://www.kinuskikissa.fi/joulutortut/